Wino to nie tylko napój, jest otoczone opowieściami, legendami i tradycjami. Wino wymaga odpowiedniej oprawy, a przede wszystkim szeregu akcesoriów.

Niezbędne i ekskluzywne akcesoria do wina

Korzystają z nich nie tylko profesjonaliści, ale także amatorscy miłośnicy wina. Wiele akcesoriów stało się przedmiotami kolekcjonerskimi, inne są po prostu miłym i przydatnym prezentem dla miłośnika wina. Choć wydają się zwyczajne, to ekskluzywne akcesoria do wina w postaci korkociągów, mogą przybrać różną postać. Korkociąg pojawił się pod koniec XVII wieku, kiedy rozpowszechniły się szklane butelki zamykane korkiem. Wcześniej większość wina była transportowana i sprzedawana w beczkach. Nóż sommeliera, jaki znamy dzisiaj, został opatentowany przez Niemca Karla Winke w 1882 roku. Jeśli chcesz zrobić prezent znajomemu sommelierowi, możesz przyjrzeć się bliżej produktom marek Laguiole i Code38 albo właśnie nożom tego typu.

Korkociąg cygański składa się z dwóch otwieraczy o różnej długości, połączonych rączką w odległości równej średnicy korka do wina. Pozwala usunąć korek bez naruszania jego integralności. Dotyczy to zwłaszcza starszych win, w których korek może być już zbyt miękki i pękać podczas używania tradycyjnego korkociągu śrubowego. Inne ekskluzywne akcesoria do wina, to szczypce. Były i są powszechnie używane w Portugalii i Anglii do otwierania bardzo starych butelek wina porto, w których korek nie jest w nie najlepszym stanie. To szczypce z kutego żelaza, zakończone pierścieniem równym średnicy szyjki butelki. Otwarcie butelki takimi szczypcami to cały rytuał. Przede wszystkim trzeba podgrzać szczypce do bardzo wysokiej temperatury. Następnie chwycić szyjkę butelki, a następnie natychmiast owiną ją zimnym ręcznikiem. Gwałtowny spadek temperatury spowoduje pękanie szkła wzdłuż średnicy pozostawionej przez szczypce bez niebezpiecznych odprysków. Wino porto jest następnie zwykle przelewane przez muślinową ściereczkę lub sito.

Korkociągi do wina

Pozostałe akcesoria do otwierania wina w domu

Jeśli jesteś prawdziwym wielbicielem wina, termometr okaże się bardzo przydatny. Pozwala zmierzyć temperaturę wina bez jego otwierania. Bransoleta owija się wokół butelki i po kilku sekundach pokazuje, na ile schłodzony jest napój. Akcesoria do otwierania wina to też korawin i łyżka chłodząca. Pierwsze pozwala wydobyć wino z butelki bez usuwania korka. Urządzenie to wydrążona igła połączona z butlą wypełnioną gazem obojętnym argonem. Igłę wkłada się do korka i za pomocą ciśnienia gazu wypycha wino z butelki przez specjalny dziobek. Pusta część butelki wypełniona jest argonem, co zapobiega utlenianiu i pozwala na przechowywanie wina przez kilka tygodni, a nawet miesięcy.

Wszyscy wiemy, jak ważna jest odpowiednia temperatura podczas serwowania wina. Najłatwiejszym sposobem schłodzenia lub utrzymania odpowiedniej temperatury jest umieszczenie jej w wiadrze z lodem i wodą w proporcji 1:3. Woda odgrywa tu decydującą rolę, to ona chłodzi butelkę. Taka łyżka chłodząca może być wykonana z plastiku, szkła lub metalu, a wśród kolekcjonerów i miłośników sztuki są również antyczne przedmioty ze srebra.

Bardzo przydatne akcesoria do otwierania wina to rękaw do chłodzenia i kij chłodzący. Pomagają schłodzić wino lub utrzymać je w cieple. Rękaw jest wypełniony żelem lub płynem chłodzącym, należy go przechowywać w zamrażarce, a we właściwym czasie po prostu nałożyć na butelkę.

Najważniejsze akcesoria do wina jak używać ich poprawnie

Skrzynka i stojak to uniwersalne i najważniejsze akcesoria do wina. Jak używać ich zgodnie z przeznaczeniem? Jeśli regularnie przywozisz drogie, rzadkie wina, warto kupić specjalną walizkę lub skrzynkę na wino. Na rynku dostępne są różne rozmiary, przeznaczone do bezpiecznego transportu od 4 do 12 butelek. Ekskluzywną opcją jest stojak na wino. Z kolei klips do wina i szklany uchwyt to popularne, niedrogie, ale przydatne akcesoria do wina. Jak ich używać przy stole?

Klips ze szkiełkiem jest przymocowany do talerza, co pozwala na trzymanie kieliszka i talerza w jednej ręce, pozostawiając drugą wolną. Szklany uchwyt można zwykle znaleźć na profesjonalnych degustacjach. Niektórzy degustatorzy mają tendencję do robienia notatek na temat win, więc trzymanie przez cały czas kieliszka w dłoni jest wyjątkowo niewygodne. Wiszący uchwyt pozwala uwolnić ręce i sprawia, że degustacja jest bardziej komfortowa.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz